Imagini pentru family constellation

 
 
 
 
 
 
 
 
CONSTELATII FAMILIALE

           Metoda Constelatilor familiale nu este usor de descris. De cate ori sunt intrebata despre constelatii familiale primul lucru la care ma gandesc este ca e necesar sa fie traite.

        In aceasta prezentare a metodei voi incerca sa pun in cuvinte ceva care , in esenta sa , este dincolo de cuvinte.

Ce sunt constelatiile familiale?

           Terapia sistemica a constelatiilor familiale a fost creata de Bert Hellinger . Hellinger este un psihoterapeut german si un terapeut de familie, fost preot catolic. Timpul petrecut în tinutul Zulu, în calitate de preot, l-a edificat asupra vietii  de familie, loialităti si ceea ce este necesar pentru un sentiment sănătos de apartenentă la grup  si pentru indivizii din cadrul acestuia.

          Metoda a fost introdusa in Anglia in anul 1994. Din 1996, metoda a continuat sa se extinda devenind una din metodele cele mai eficiente de terapie cunoscute, cu efecte in timp scurt nu doar asupra celor ce lucreaza si a sistemului familial din care fac parte, cat si asupra reprezentantilor grupului.

           Bert Hellinger, fiind ghidat de dorinta de a ajuta oamenii si nu de a urma ideologii stricte, a lucrat cu persoane apartinand mai multor culturi, descoperind ca exista o baza comuna  intregii omeniri, ce influenteaza destinul fiecarui om in parte, si anume FAMILIA.    “Fiecare familie are un suflet comun si o constiinta comuna. Acest suflet si aceasta constiinta sunt ghidate de trei legi nescrise.”( Bert Hellinger )
 
Cele 3 legi ale iubirii sau ale sufletului

               Legea apartenentei - orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina. Asta inseamna ca, atunci cand un membru al familiei este exclus, cand viata sau faptele unui membru sunt ascunse, nerecunoscute ori trecute sub tacere, destinul acestuia se manifesta in generatiile urmatoare, cand un alt membru al familiei va prelua aceleasi trasaturi, acelasi caracter ori acelasi destin, pentru ca, la nivelul sufletului, sistemul va tinde mereu catre a fi intreg, catre a se re-crea. Echilibrul se restabileste cand fiecare isi regaseste locul, in acord cu dorinta inimii pe care a venit sa o implineasca in familia sa.

               Legea ordinii - fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie Viata vine prin parinti catre copii; parintii daruiesc, copiii primesc, iar echilibrul este mentinut cand copiii cresc, devin parinti si daruiesc la randul lor. Asta inseamna ca, parintii au responsabilitatea de a-si rezolva propriile probleme, de a-si vindeca propriile rani.

                Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

 
 
        Terapia constelatiei familiale poate fi utilizată pentru o gamă largă de probleme, fie că sunt probleme fizice, mentale, sociale sau spirituale.    Această terapie ne poate ajuta să depăsim probleme cum ar fi:

”  Divort sau iminenta divortului

”  Probleme in viata sentimentala

”  Dificultati in rolul de parinte

”  Dificultati in gestionarea unei pierderi ( doliu, infertilitate, pierderea unui loc de munca...)

”  Dificultatea de a reusi in profesie

”  Esec in afaceri

”  Adictii

”  Tipare comportamentale negative repetitive

”  Sentimentul neimplinirii personale

”  Teama de a fi tu insuti

”  Teama de ceilalti

”  Boli

”  Depresie

”  Anxietate
 

       Metoda de lucru

        Clientul isi expune tema de lucru si isi va alege reprezentanti din grup, oferindu-le diferite roluri (spre exemplu rol de „tata”, „mama”, „bunica”).
Reprezentantii, din perspectiva pozitiei pe care o au, sunt invitati sa dea curs miscarilor si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui membru al constelatiei, clientul primeste informatiile de care are nevoie pentru solutionarea problemei sale.
 

           Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta sau campul morfogenetic al familiei clientului.

           Câmpul morfogenetic  este un câmp energetic care contine amintirile si energiile specifice unui grup. Acest grup poate fi o familie, o comunitate, o tară sau chiar întreaga populatie a lumii.

          Deoarece acest câmp energetic contine toate cunostintele din grup, experienta influentei sale ne poate ajuta să întelegem sursele problemelor noastre, chiar dacă nimeni nu ne-a spus faptele.  Aceasta intrare în rezonanta a reprezentantilor oferă acces la informatii stocate în memoria transgenerationala, la evenimente care au fost traumatice si au determinat formarea mecanismelor psihice (mai putin constientizate sau chiar inconstiente), care determină punerea în practică a unor comportamente, atitudini care stau la baza dificultătii/problemei aduse în discutie. Membrii grupului, prin simpla intentie, se conecteaza la ce se numeste Campul de constiita sau sufletul familiei, si sunt capabili sa perceapa senzatii in corp sau emotii legate de cei pe care ii reprezinta – care ajuta ca ceea ce nu este cunoscut constient, sa iasa la lumina. Odata ce dinamicile sunt vazute, se folosesc propozitii vindecatoare pentru a redobandi si experimenta iubirea in familie si pentru a percepe tot ce s-a intamplat ca o sursa de putere.

       Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Atunci cand un membru este exclus din sistemul familial, din generaţia urmatoare un alt membru ii va repeta o parte din destin, avand un scenariu de viata identic.

        
 
     Care sunt beneficiile?
 
 

              Persoana care isi lucreaza propria dificultate cu aceasta metoda resimte in timp scurt o ameliorare a situatiei sale de viata.

              Un atelier de constelatii familiale aduce beneficii nu doar persoanei care isi lucreaza o problema, cat si intregului grup. Empatia si siguranta data de conditiile participarii la grup face ca toate persoanele sa fie solidare si sa beneficieze direct si indirect din munca celorlalti.Participantii se pot regasi in anumite secvente dintr-o constelatie prin trairi intense si constientizari referitoare la istoria personala.

             Energia creata in grup devine un suport pentru fiecare participant si acest lucru consolideaza increderea si deschiderea catre sine si ceilalti. Metoda constelatiilor face apel totodata la a invata sa ne asumam responsabilitatea propriilor trairi si dificultati date de provocarile vietii si sa le confruntam in mod demn, existand cel putin o solutie pentru fiecare obstacol intalnit si cel putin o lectie frumoasa in spatele fiecarei experiente.

 
     
 
     Cand apare o vindecare in urma unei constelatii personale, se spune ca 7 generatii anterioare si 7 generatii viitoare beneficiaza de acest proces.